11. april 2011

Opp eller ned?

Dette er et tema rundt i de mange hjem. Og iallefall et tema mellom de mange hjem.

Her i huset har jeg bestemt at bestikket skal plasseres med spisedelen opp. Ungene mine gjør det - men er ikke helt enig i at det er riktig vei. For hjemme hos mange av deres venner, setter de andre veien. Og da slipper de å komme borti matgriset. Det er det eneste argumentet de har. Kanskje de synes det er litt ekkelt - men de kan vaske henda sine etterpå!

Min mor plasserer bestikket med spise-enden ned i kurven. Alarmen min går - hver gang hun gjør det....... Jeg er litt autist på dette området.

Min teori er nemlig som følger:

Den kurven er smal i de rommene, der du setter bestikket nedi. Og bestikket er som regel smalest i den enden du holder. Hvis man setter flere feks. gafler med spisedelen ned, fyller det hele rommet nedi der - det blir ikke noe bevegelse på spisedelen - og vannet vasker bestikket gjennom hullene i kurven.


MEN - setter man skaftet ned - så har spise-enden mye mer plass. Og dermed kan vannet skylle rundt og bevege på bestikket i "friluft". I mitt hode er det ingen tvil om at bestikket får en bedre omgang med vannet i den enden som stikker utafor kurven.

Jada.... så er det det med når man skal ta bestikket ut av kurven... Det er ingen grunn for at man ta i spise-delen når man løfter ut skjeer, gafler og kniver. De aller fleste bestikk, er såpass høye i forhold til kurven, at man får et godt tak nedenfor den delen man skal ha i munnen etterpå!

Høres dette logisk ut for deg? Eller er det egentlig det samme hvilken vei bestikket settes?

Nå er jeg spent: Hvilken vei setter du bestikket? (hvis du da ikke vasker for hånd?)

Fin mandag, folkens!

(NB: Jeg kjører en spontan påske-Give Away utpå kvelden. Følg med!)

23 kommentarer:

 1. Jeg gjør som deg Trine...og har akkurat de samme argumentene! Utrolig!
  Gjennom jobben har jeg vært innom utallige oppvaskmaskiner, og kan berolige deg med at flesteparten gjør som på bildet. Men ikke alle...

  SvarSlett
 2. Jeg slipper bestikket rett nedi jeg, med spisedelen først. Som oftest. Noen ganger står det bestikk i alle retninger, og det blir like rent alt sammen :)

  SvarSlett
 3. Spisedelen OPP, absoulutt! Men, skarpe kniver peker nedover hjemme hos oss. Jeg leste ett eller annet sted at i USA dør i gjennomsnitt 7 personer i året av kutt fra skarpe kniver i oppvaskmaskinen - så her tar vi våre forhåndsregler ;)

  SvarSlett
 4. Jeg gjør det samme som deg, spisedelen opp.
  Da blir det renest, tenker jeg.

  klem

  SvarSlett
 5. Jepp - ma vaere opp! Blir like opphisset hver gang nar noen gjor feil. ;-)

  SvarSlett
 6. Det bør være opp. Men teori og praksis henger ikke alltid i hop hjemme hos oss!

  SvarSlett
 7. Et evig diskusjonstema det her, ja. Jeg hørte for noen år siden, om en episode der et barn hadde ramlet over en åpen oppvaskmaskin, og fått en gaffel inn i magen. *Grøss!* Etter det plasserte jeg alltid spisedelen på gafler og kniver NED. Skjeene er ikke så farlige, så de får stå oppover. Men i utgangspunktet tenker jeg som deg - de må jo bli bedre vasket om spisedelene står vendt opp. Jeg har etter hvert løsnet litt på det, og nå hender det at jeg setter de oppover. Dermed litt varierende for tiden...

  SvarSlett
 8. Endelig, min kampsak! Opp, opp, opp! Vi sorterer også i samme slengen, så når maskina er ferdig står alle gaflene og knivene i hver sin bås klare for å røskes opp og plasseres i skuff.

  SvarSlett
 9. Har hatt diskusjonen oppe her og, og eg vant. (Egentlig ikkje diskusjon. Det er bare sånn det er)
  Spisedelen opp, altså. :)

  SvarSlett
 10. Her og blir det også satt i kurven med spisedelen opp :)
  Det blir nok rent med spisedelen ned også, men for meg er det naturlig å sette spisedelen opp

  Klem Birthe

  SvarSlett
 11. Spisedelen OPP! Det er visse diskusjoner om dette her i hjemmet, men siden jeg stort sett går vinnende ut av kampen om fylling og tømming av oppvaskmaskin blir det som jeg vil ha det.

  SvarSlett
 12. viktig tema!
  spisedelen må OPP! helt enig! men skarpe kniver setter jeg nedover. Jeg går enda lengre enn deg jeg da..og vil helst at bestikket skal sorteres i de ulike kurvene..Slik at det er lettere å legge det på plass etter vask! smart?! og ja, autist her også.

  SvarSlett
 13. Jeg gjør som deg, Trine. Aldri noe diskusjon om det her i huset. Men sortering det gikk de ikke med på. Der gikk grensen.

  SvarSlett
 14. Spisedelen opp, det er vi skjønt enige om her i huset også :) Men, jeg ser at noen over her sorterer bestikket i kurven. Der er nok jeg litt autist.....jeg setter med vilje bestikket hulter til bulter. Har sett flere ganger at f.eks skjeer i samme kurv legger seg sammen og ikke blir rene. Jeg tenker da at det samme kan jo skje med kniver og gafler også! Har altså litt angst for urent bestikk ;)
  Sånn, det var fra meg for ei krone :D

  SvarSlett
 15. Opp, som du! Det er ikkje noko å diskutere.
  Men spisse knivar set eg ned, ellers så vert det ein del bannord for kvar gong nokon set inn i maskina. Sortere bestikket skulle eg gjerne ha gjort, men då hadde nokon klikka her....

  SvarSlett
 16. Har mange regler, men ikke her. Måtte sjekke og alt står med skaftet ned. Aner ikke om det er tilfeldig eller ubevisst.

  SvarSlett
 17. Det er ikke autistisk å sette bestikket hulter til bulter, dvs ikke sortert. Måtte bare opplyse folket;o) (jobber med autister)

  SvarSlett
 18. Enig med deg! Sjølsagt, det er ein regel. Og by the way: i skuffa skal bestikket liggja i rett rekkefylgje, dvs knivane lengst til venstre, deretter gaflane og så skjeiene lengst mot høgre. Har ein eller annan sjuk ide om at det er synonymt med far fyrst, så mor og til slutt barn.... Hæ? Tog du an? Kanskje eit autistisk trekk det òg, i det minste er det ein aldri så liten tvangshandling. ;)

  SvarSlett
 19. Her er problemet løst veldig enkelt..... Vi har en Miele-maskin, den har egen bestikkhylle øverst hvor man legger bestikket :-)

  SvarSlett
 20. Spisedelen opp, ingen spørsmål! Har ikkje sett at nokon setter mned spisedelen ned, men det er kanskje de samme som lar dorullen henge med flappen inn mot veggen? Av og til, når eg er i skikkelig dårleg humør, lar eg ein kniv eller to stå med egget ned - berre for å gjere litt opprør..:)

  SvarSlett
 21. Spisedelen må selvsagt ned sånn at man kan ta i skaftet når man rydder ut av maskinen - og det blir rent. Jeg er litt sånn nazi når det kommer til å ta i den reine spisedelen og legge den ned i skuffen. Det blir rent hos oss også, og noe annet hadde jeg ikke godtatt.
  En annen ting er at det må sorteres i de forskjellige rommene, men kniver i en, gafler i en osv. Det er blitt min kampsak her i heimen.

  SvarSlett
 22. Jeg setter spisedelen opp, pga at det har jeg hørt på radio'en at man skulle gjøre. Da ble bestikket rent
  Ann-S

  SvarSlett
 23. Enig med deg - spisedelen opp. Og så tømmer jeg hele kurven utover benken når det er ferdigvasket. Enkelt å sortere uten å ta på spisedelene :-)

  SvarSlett

Tusen takk for at du legger igjen en kommentar. Det settes stor pris på :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails