1. april 2011

Kjør debatt!

Dette er noe jeg har lurt på så lenge jeg kan huske:
Hva definerer om noe er en frukt eller en grønnsak?

Høres svaret enkelt ut? Nei, det er ikke det!!!!

Ta feks tomaten. Det heter tomatfrukten - og er en frukt - selv om vi bruker den som en grønnsak. Samme med paprika: paprikafrukten.

Potet og kålrot er grønnsaker. Det er ingen i tvil om!

Men HVA BESTEMMER om noe er frukt eller grønnsak?


JEG har en teori om at det er frøene inni som definerer det. (Og egentlig bare det); Eple, tomat, paprika, pære, melon.... alle disse har kjerne med frø. Appelsin og sitrusfrukter har sporadiske frø/steiner. Feks banan og agurk er litt i samme gate, med frøene langs hele kjernen.

Potet, broccoli, kålrabi, blomkål, søtpotet, squash...... Ingen kjerne, Ingen frø. Gulrot har en slags kjerne, men ingen frø.

Kirsebær og moreller kaller vi bær. Men ut fra min teori, er disse frukt. Jeg sliter litt med å plassere ananasen..... Den har jo ikke frø inni seg..... (er teorien min iferd med å sprekke??)... er ananasen egentlig et kjempestort bær?For 10 år siden hadde radiostasjonen P4 et program som het "Spør Tor". Der kunne man skrive inn og spørre om hva som helst. Og i forbindelse med at jeg lurte på dette  - og at mannen hadde lest et sted at banan egentlig er en NØTT - måtte jeg jo spørre Tor. Og jeg fikk svar på radio.

Dama de kontaktet for å få ekspert-svar, kunne fortelle følgende:
"Det er vanskelig å si hva som definerer/skiller frukt og grønnsak. Det defineres oftest ut fra bruksmåtene"

HÆ??? Da ble jeg nesten litt sur. Det svaret var jo det enkleste - og det alle kunne svart. Jeg ville ha et skikkelig svar!!!! For det MÅ da være noe som bestemmer forskjellen - annet enn måten vi bruker det på?!

Da han Tor nevnte for henne spørsmålet om banan var en nøtt - begynte hun neste å le..... Og kunne med sikkerhet fortelle at banan ikke var en nøtt.  MEN - hun kunne fortelle at jordbær egentlig er en nøtt! Og det kan defineres ut fra de små frøene på jordbæret, som er små nøtter.  Hørt sånt???!!!

Men hun (den såkalte eksperten) kunne altså ikke komme med noen fornuftig forklaring, på spørsmålet mitt om hva som bestemmer om noe er en frukt eller en grønnsak.

Jeg har derfor  - til noen kan komme opp med et SKIKKELIG svar - i alle år stått fast ved min egen konklusjon: Frukt har kjerne og frø/stein. Grønnsaker har det ikke. Og dette er helt uavhengig om det vokser på trær, over eller under jorda, har skall eller ikke..... osv.

Er det noen som kan bekrefte eller avkrefte teorien min??

Er dette viktig å vite? Nei. Er det på lista over ting som likevel er litt artig å vite? For meg er det det :)

God fredag - og kjør debatt!!!!!

16 kommentarer:

 1. Kan ikke bekrefte teorien din, men jeg støtter den. Eller så har lærerne drevet massiv vranglære i biologien på slutten av åttitallet for jeg mener også å huske at det har noe med frø å gjøre. Og bananen kan godt være en nøtt...eller ...ja, den har kryssallergi med latex....og kryssallergi med nøtt er.....nei, huske rikke og nå er vi langt avspora.

  men altså, usedvanlig teit ekspertsvar du fikk på P4 da, ble skikkelig sint å dine vegne jeg nå, så mange år etter, ha ha.

  Og jeg har alltid trodd at ananas vokser i høye palmer, men så er det små palmebusker så man trenger verken klatre eller stige for å høste frukten/bæret/nøtta.

  SvarSlett
 2. Jeg, i all min uvitenhet, må jo innrømme at jeg trodde skillet gikk ved å vokse over eller under jorda jeg! Og teorien holder vel mål så lenge tomater er en frukt?? Eller...hva da med agurken! Nei, nå skjønner jeg din frustrasjon her, altså! :D

  SvarSlett
 3. ...og så var det noe med kjerne, var det ikke? Eller antall frøkammer eller....

  SvarSlett
 4. Fader, jeg skulle ønske jeg ikke hadde lest innlegget ditt. Nå kommer jeg til å fundere på dette for ever! Håper du får inn noen oppklarende svar. :)

  SvarSlett
 5. Grønnsak, frukt, bær og nøtt...
  Tror jeg lærte at:
  Eple er falsk frukt.
  Banan et bær.
  Jordbær var vistnok en frukt.

  eller noe sånt!

  SvarSlett
 6. Hæ? Dette har jeg ALDRI tenkt på!!!! Men det kommer jeg jo til å gjøre nå! HHrrmmffffffff!!!!! Herremin dette er en sånn tanke som aldri forlater hodet!

  SvarSlett
 7. Djisus! Full forvirring. Hva med å slå sammen og lage et fellesord? Fruktsakbær? Bærsakfrukt? Sakfruktbær?
  Ellen:)

  SvarSlett
 8. Det du skriver er ikke så langt unna sannheten.
  Slo det like godt opp:

  http://no.wikipedia.org/wiki/Frukt

  Ann-Mari

  SvarSlett
 9. les her:
  http://www.frukt.no/gronne-fakta/aktuelt1/frukt_-baer-og-gronnsaker_-hva-er-forskjellen/

  Så lett, rett og slett! Ehh... :-)

  SvarSlett
 10. Ja, takk damer! Nå er jeg klokere. Jeg googla dette for veldig mange år siden - men uten å finne informasjonen jeg leita etter. Verdensveven har fått mer innhold siden den gang.... og noen har altså lagt informasjonen tilgjengelig for oss vanlig dødelige. Nå kan jeg finne nattesøvnen igjen! Og jeg må flire av Siri over her :)

  SvarSlett
 11. Hei! Ananas er en frukt...! Om du kutter opp skallet litt når du skreller en godt moden ananas, finner du frø på størrelse- og fasong- med linfrø der..

  Fikk forresten smake en ny frukt i dag- min sambo er frukt og grønt-ansvarlig på en butikk her. Kiwibær! Sjekk bloggen min- er bilder og slikt der!

  SvarSlett
 12. Å hjelp! Eg orkar ikkje begynne å tenke på det....

  SvarSlett
 13. hva med klementiner da? ingen kjerner. Eller er det mandarinene? hvertfall en av dem.........og druer kan være uten kjerner!

  dessuten- hva er oliven?

  nei, dette er grusomt vanskelig......men jeg tenker søtt når det gjelder frukt, ikke så søtt når det gjelder grønnsaker. Selv om det finnes søtpoteter. Søren, nå fikk du meg til å gruble....

  SvarSlett
 14. Jeg har forstått det slik at vi kan plukke frukt uten å ødelegge planten, mens grønnsaken er selve planten. Bær er frukt. Det stemmer i veldig mange tilfeller, i alle fall.

  SvarSlett
 15. Poteten er en grønnsak, men potetplanten bærer frukt! Som for oss er ganske uspiselige. Frukt og bær kommer etter en blomstring, det gjør derimot ikke grønnsakene. Grønnsaker bærer frukt lik poteten, men der er det roten vi spiser.
  Grunnen til at enkelte typer mandariner/klementiner/druer/vannmelon ikke har frø inni, er fordi de er dyrket frem slik, de kan da ikke formere seg, og må krysses hver gang.. Om jeg ikke tar heeelt feil da! Korrekt meg gjerne.
  Jeg fant og en fin side, her: http://www.frukt.no/gronne-fakta/aktuelt1/frukt_-baer-og-gronnsaker_-hva-er-forskjellen/

  ;)

  SvarSlett

Tusen takk for at du legger igjen en kommentar. Det settes stor pris på :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails