28. mars 2011

Sushi meg her og der.

Jeg er generelt veldig glad i mat. Og det er ikke mange ting jeg ikke liker. Som barn fikk jeg beskjed om å "spise det som ble servert". Og som det høflige barnet jeg var; jeg spiste det jeg fikk servert. Det være seg lungemos, blodpudding, torskerogn og torskelever eller levergryte...... Jeg ble herdet!

Selv tror jeg at jeg som et resultat av det, har lært meg å like alt. Min mormor har i alle år fortalt en historie, om Trine som var en "takknemlig unge" å lage mat til: Jeg hadde en gang fortalt henne: Jeg synes all mat er god. Det eneste jeg ikke liker så godt, er røkt sild...... Men jeg spiser det likevel.


I skrivende stund ser jeg et program med Arne Hjeltnes, om norsk fisk i utlandet. Og sushi. (liten digresjon: Jeg satt engang på fly sammen med Arne Hjeltnes med kone og barn, på flygning fra Beijing. Vi kunne utveksle erfaringer, om det å ha unger på internasjonal skole......Ikke noe fiskesnakk. Bare dette..... ja, nok om det)

Jeg elsker sushi! Sushi er (ved siden av pinnekjøtt) den retten som (ved tanken) gir meg vann i munnen; som får meg til å sikle.


Min første sushiopplevelse hadde jeg i 1998, på en japansk restaurant, litt nord for San Fransisco. Jeg husker ikke så mye av det - men jeg ble uansett ikke hekta den gang. Det skjedde litt senere: Sånn ca 2002 - i Sør-Korea. Siden da har jeg ikke kunnet få nok av den rå fisken.

Jeg har spist sushi i Japan flere ganger. Og jeg spiser ofte sushi her i Norge. Jeg har spist dårlig sushi - og jeg har spist fantastisk sushi.
Er du fingernem, kan du lage leke-sushi. Fine!

Det som er synd, er at sushi er dyr mat. Jeg skulle ønske jeg oftere kunne tatt meg råd til å hente sushi på feks Bambus Sushi eller Tintin. Det er sushisteder som ligger i nær avstand til hjemmet mitt. Begge er steike bra! Og etterhvert finnes det utallige sushirestauranter og take aways i Oslo/omegn.

Jeg har prøvd meg på å lage sushibiter selv. Men siden jeg er en utålmodig sjel, orker jeg ikke å øve meg så mange ganger..... Risen må nemlig være perfekt, for at resultatet skal bli bra. Og jeg lager ikke perfekt sushiris. Så derfor kutter vi ut det med å lage ruller, klappe biter..... osv.

Isteden gjør jeg enkel prosess:
Jeg koker sushiris - og blander inn sukker+riseddik. Så kutter vi Salmalaks (eller annen god fisk) i biter - og så spiser vi fisk og ris hver for seg.

Det ser ikke like delikat ut som de fine bitene man kjøper. Men det smaker helt utmerket!

Gjerne med litt grønnsaker etter fritt valg.
Og sammen med øl....... Aaahhhh. Det er perfekt kjæreste-middag! (ungene her er ikke like takknemmlige matelskere, som jeg var som barn - så de spiser ikke sushi.... og det er skikkelig dumt!)


Hvordan er det med deg: Er du sushi-fan? Eller foretrekker du mer tradisjonelt fór?
(Liker du kanskje røkt sild?)

Ha en fin mandag, folkens!

15 kommentarer:

 1. Jeg er ikke så glad i Sushi, jeg... Men det skyldes antageligvis at den ene/første gangen jeg smakte, så var det rett og slett ikke godt!
  Men ettersom "alle" elsker det, har jeg jo skjønt at det må være noe mer enn det tullet jeg smakte på, og skal gi det en sjanse til. Nå har vi nemlig fått oss Sushibar her oppe ved Mjøsas bredder også, så kanskje jeg skal leve litt farlig en dag og ta meg en tur...
  Men, hva er godt da?? Noen tips til hva jeg skal kaste meg over som nybegynner??

  SvarSlett
 2. jeg har begynt å like det( etter de trauste innvendingene om at man spiser da vel for guds skyld ikke rå fisk) . Nå er det skikkelig snadder, og noe av det beste de tre eldste i huset kan spise. Hun på åtte er lunken, så hun spiser hittil bare risen. Vi har også servert foreldrene mine sushi når de har vært på besøk, og far på 84 år var storfornøyd.

  SvarSlett
 3. ELSKER også sushi.. Jeg må ha sushi minst en dag i uken.. Eller varianten som du lager - den lager jeg også innimellom.. Jeg er heldigvis så heldig at guttene mine liker sushi, den eldste er nærmest avhengig..

  Må bare fortelle at første gangen jeg spiste sushi var på en japansk restaurant i San Fransisco.. :) Vi har visst enda mer til felles enn hva vi tror vi Trine!

  God klem

  SvarSlett
 4. Sushi er greit nok, men det er ikke min yndlingsmat. Vi har aldri prøvd å lage det sjøl. Vi kjøper noen ganger inn et lite brett, og ungene smaker, med de synes nok det er mest stas å spise med pinner.
  Skulle gjerne ha spist sushi fra et sted der de virkelig kan sushi. (Regner med at det vi får med fra Ica kanskje ikke er av ypperste klasse?)

  SvarSlett
 5. Nå fikk jeg vann i munnen! Sushi er noe av det beste jeg vet, og jeg handler også sushi på Bambus i ny og ne. Det er som du sier synd at det koster såpass mye, men av og til må man kunne unne seg litt ekstra! Jeg spiste mye sushi de månedene jeg bodde i Singapore, akk så herlig det var!
  Vi kan jo ta en sushi - date en dag, skal vi bare være gærne og gjøre det?


  Stor rå klem fra Sol

  SvarSlett
 6. Flotte bilder og tekst, men..dette er noe som for min del krver tilvenning, litt overvinningsvilje og mye hjelp. Tror ikke jeg hadde visst opp eller ned på dette her, og resultatet hadde nok blitt deretter. Har kun smakt sushi en gang, da barselgruppa trommet sammen og laget i fellesskap. Ble nok litt mer vin, enn matlaging på noen av oss, så resultatet var nok ikke representativt for hvor godt det egentlig kan og skal smake. Er åpen for en ny runde, men tror jeg vil få det servert av noen som kan det. hehe....

  SvarSlett
 7. Jeg så også det programmet om lakseeksporten til Japan med Hjeltnes i går. Et meget interessant program. Jeg fikk vann i munnen av de fine sushitallerkene og beskrivelsene av smakene. Men vet du hva? Jeg har aldri smakt. Jeg ønsker å smake og vil være en slik kul sushielsker, men jeg venter bare på rette anledninger til å smake for første gang. Kanskje jeg må til Oslo eller Japan en tur.

  SvarSlett
 8. Jeg likte sushi - helt til jeg ble gravid.
  Jeg hadde akkurat vært ute med en kompis i "Oslo-byen" (som det heter her på landet) og spist sushi, følte meg veldig merkelig og uggen den dagen, og et par dager etter fant jeg ut at jeg var gravert!
  Etter det var det nok å tenke på sushi og maki-bitene for at jeg måtte løpe i vill fart til "det lille rummet" og kaste opp.
  Og ingefær, - som skal være så kvalmedempende, var det på ingen måte aktuelt å få ned.

  Dette er 10 år siden til sommeren, jeg klarer fremdeles ikke å spise sushi, men blir ikke kvalm av å sitte ved siden av folk som spiser det lenger.
  Så jeg skulle egentlig ønske at jeg likte det - igjen...

  SvarSlett
 9. Har aldri smakt sushi, men kan tenke meg å prøve, men då frå nokon som verkeleg kan lage det. Er skeptisk til rå fisk. Åt mykje tørrfisk i min barndom.

  SvarSlett
 10. Sushi er snadder, bare synd det er, som du nevner, så dyrt. Da jeg jobbet på restaurant, spiste jeg mye sushi, nå er det lenge siden sist. Fikk vann i munnen av bildene på innlegget, så må nok hente Take Away en av de nærmeste dagene.

  Ha en finfin uke!

  SvarSlett
 11. Hei! Takk for igår! Jentene blir nok nydelige i matchende myke gensere! Vi elsker også Sushi, og lager faktisk en del selv. Eller det blir vel for det meste Sashimi, ettersom jeg prøver å kutte ned på ris. Shopper man litt rundt er det ofte tilbud på Salma, da blir det ikke så dyrt :-)Lille begynner også å lære å like det, selv om det er mest ris som går ned, hihi.

  SvarSlett
 12. Här älskar vi sushi! Hela familjen! Vi gör ofta sushi själva och ett tips är att köpa en riskokare, då får man alltid perfekt sushiris!

  SvarSlett
 13. mmmm.... sushi er herlig! Vi lager ogsa selv, men jukser ofte med rokt laks i. Enig i at riskoker er tingen - klarer meg ikke uten!

  SvarSlett
 14. For en genial måte å gjøre det på! Jeg må teste ut dette, kanskje i kveld:) Må lære å like Sushi, har nemlig ikke helt skjønt meg på det enda. Det vil si alle tror at jeg er en sushilikende person. Elsker Salmalaks! Herlig blogg du har! Jeg slenger meg på som følger:)

  SvarSlett

Tusen takk for at du legger igjen en kommentar. Det settes stor pris på :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails