22. januar 2012

Cyberspace?

Mora mi er ikke gammel i det hele tatt. Men noen ganger tenker hun som en gammel.
Hun har en datamaskin. Den var jeg med henne og kjøpte for et par år siden. Og mora mi er på Facebook. Jadda - hun er innimellom overaktiv facebookbruker. Omtrent som meg. Og hun leser blogger og bruker nettbank. Hun handler fra nettbutikker. Og hun har til og med funnet ut hvordan hun legger bilder fra mobilen sin over på datamaskinen. (Men hun finner ikke alltid tilbake til bildene, hun mener hun la i en mappe.)

Denne maskinen er nå treg. Og jeg er ikke i nærheten av henne, for å kunne gjøre noen grep for å kanskje hjelpe litt på den hastigheten. Jeg har forsøkt å forklare henne det med recovery. Men da trenger hun den cd-en som fulgte med maskinen. Den har hun ikke kontroll på.... Jeg har ikke engang prøvd å fortelle at man kan gjøre det uten cd. Det tror jeg kan bli i meste laget av informasjon. Nå har hun bestemt seg for å gå til anskaffelse av ny datamaskin istedenfor.

Hun skulle helst hatt meg der, for å hjelpe henne med den businessen. Vi har hatt ca 5 samtaler som lyder som følger:

Mamma: Jeg tror jeg vil ha en ny datamaskin. Denne har blitt helt tullete. Men jeg aner jo ikke hva slags maskin jeg skal kjøpe.

Jeg: Men det kan vel de som jobber i butikken hjelpe deg med?!

Mamma: Joda. Sikkert. 

Jeg: Ja, fortell dem hva du bruker maskinen til - og de kan komme med noen forslag.

Mamma: Men Trine - hva søren gjør jeg for å overføre Facebook og nettbank til den nye maskinen???!!!

Jeg: Mamma - Facebook og nettbank følger ikke maskinen din. Det kan du jo lese og bruke fra hvilken som helst maskin!

Mamma: Å ja. Det har du kanskje rett i. Men all informasjon blir vel borte når jeg bruker en ny maskin?? Alle bildene på Facebook og all ting......?? Hvordan overfører jeg det?

Jeg: Mamma - du trenger ikke overføre noe som helst. Facebook er ikke INNI maskinen din. Maskinen er bare verktøyet du bruker. Facebook er i cyberspace!!! Du kan logge på Facebook og se absolutt alle bildene dine du har der, fra hvilken som helst maskin!!!

Mamma: Kan jeg virkelig det?! 

Jeg: Jepsi Pepsi - Fra min maskin, fra søstera di sin maskin - og fra en NY maskin, rett fra butikken.

Mamma: Ja, jeg får nå se da. Kanskje jeg kan greie meg med denne maskinen en stund til.... Til du kommer hjem neste gang og kan hjelpe meg.
God uke, folkens!

PS: Min mamma leser bloggen. 
Men hun evner å le av seg selv. 
Og hun innser at hun ikke skjønner de greiene her. 
Og hun ler av det.

9 kommentarer:

 1. Fabelaktig! Mora mi har ikke samme evne til å le av sine manglende datakunnskaper. Ikke har hun prøvd seg på fb heller...Like greit tror jeg, brodern og jeg yter nok datasupport som det er, he he.

  SvarSlett
 2. He he, det er bra at hun er ivrig og prøver:) Jeg hjelper mora mi med noen småting som jeg tror er logisk og lett. Ser for meg hvordan gutta vil himle over meg om tjue år når det er noe jeg ikke fatter...

  SvarSlett
 3. Hærlig! Kjenner igjen noe av det der, men mine foreldre har brodern boende i underetasjen, og han er et vandrende datahode, så de greier seg. Men, mitt tips til din mamma - Kjør MAC! en passelig stor mac er genialt til hverdagsbruk. Koster litt mer enn en middels bra PC, men har stort sett mye lengre levetid - og det er skjeldent trøbbel med macene. Lykke til med datajakten;)

  SvarSlett
 4. Stå på Trinemamma! Dette datastyret er ikkje alltid så enkelt å henge med på. :-)

  SvarSlett
 5. Det som skremmer meg er at eg føler at eg snart er i den situasjonen sjøl. Er der faktisk av og til - når ungene snakker om ny teknologi... Eks når det gjelder WF - som ALLE spiller - som eg ikkje kan spille- fordi eg ikkje har "android" og der kom eit ord eg måtte få inngående forklart - men fortsatt kanskje ikkje heilt forstår. Og heller ikkje dette med apper..men det kommer vel når eg får meg ein android... eller iphone..?

  SvarSlett
 6. oj,sprek mor.
  min mor har ikke pc en gang..
  helt utrolig at det går an, nesten.

  SvarSlett
 7. Flinke mammaen din!=) Hun er kommer mye lengre enn mange andres mammaer=)

  Jeg er enig med hu som stemmer for Mac. Ja, de er dyre. Men de er meget driftssikre for oss "dummies"... Jeg kan ikke mye om data, og jeg vil egentlig ikke lære heller... jeg har skjønnt hva apper er, og hva som ligger på internett og ikke... men å fikse en pc, eller få liv i den igjen etter et crasj ligger laaangt utenfor mine evner....

  Jeg har nå hatt mac-en min i over 3 år, uten et eneste crasj. Jeg er himmelfallen, det var verdt de pengene for å si d sånn!
  Tenk hvor mange penger som hadde gått på ny pc siden den gamle bare tullet... pheeew. Ja, for jeg er også en av de som ville ha gjort det isteden. Anyhow, jeg har lært å tømme søppeldunken jevnlig. Mulig det er det som har redda meg..?

  Å en piiitteliten ting, de er ikke alltid så ærlige og flinke de selgerne i butikkene... av og til vil de bare få unna noe som snart går ut... :-S

  SvarSlett
 8. syns ho må kommentere innlegget. æ flirte godt da æ leste d og d e sant, æ tar ikke mæ sjøl så høytidelig. æ har jo prøvd å lære ongan at "d fins ikke dumme spørsmål, bare dumme svar". he he.... d va mye støtte og mange gode råd her og d sett æ pris på. d neste blir nok mac ska dåkk se. no må æ jo fortelle at da trine og søstra voks opp va d herlig barne-tv og vi hadde bare sort/hvitt tv. søstra (elisabeth) fikk en nintendo som ho spilte mario bros på (kjempefornøyd med at æ huska ka d hete)så æ har absolutt ikke fått teknologien gratis inn. no ska d være sagt at æ e ikke redd for å trykke på knappan på dataen så mulig æ har lasta ned mye som tar plass så på lørdag satt æ i flere tima og sletta flere hundre bilda. va så fornøyd me mæ sjøl og va sikker på at no blei d no helt anna. men så kunne jo denna eldste dattera mi fortelle at; neida, hvis d sku merkes så va d snakk om 3-4000 bilda. snakk om å ta motet fra mora si. æ har jobba på teknisk avd i avis i mange år men da hadde æ ei datamaskin som veide mange hundre kilo (helt sant, æ har den i garasjen) og som æ kunne lese ca 8-10 ord på etter som æ skreiv. den jobben æ har no gjør at æ så vidt har fått litt kjennskap t x-box og DS. ja, ja, trine, æ kjem nok fortsatt t å stille mange spørsmål, men dum e dem ikke. ha en strålende dag alle sammen

  SvarSlett

Tusen takk for at du legger igjen en kommentar. Det settes stor pris på :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails