10. september 2011

Våkne unger. Trøtte foreldre.

(Dette innlegget er også publisert i dagens papirutgave av Bærums Budstikke, som et bidrag til en presentasjon avisa gjør av bloggere i kommunen)

Mye kan skrives om unger og legging. Jeg har i allefall én gang tidligere skrevet om dette: HER.

3-åringene våre har stort sett alltid vært flinke sovere. Helt inntil sist vår.
Problemet er forskjellig: den ene er ikke spesielt interessert i å legge seg. Det krever litt sang, lesing og godsnakking. Og en og annen avtale. Hun liker avtaler; ta hverandre skikkelig i hendene og avtale.

Den andre legger seg fint - men våkner flere ganger pr natt. Det er det siste som går aller verst ut over vår søvnkvalitet. Hun våkner med hyl og skrik. Stort sett som: "Nei, jeg vil ikke. NEI, NEI, NEI!" Og når vi går inn til henne, er hun aldeles rasende. Hun vil INGENTING; ikke strykes på, men blir sint hvis vi lar være. Hun vil heller ikke snakkes til. Men blir enda mer frustrert hvis vi forlater rommet. Noen kaller det nattskrekk. Men det må jo være en grunn til at et barn, som egentlig trenger denne søvnen, våkner midt på natten og føler denne slags uro? En av grunnene til urolig søvn, kan trolig være for lite søvn gjennom døgnet.

Jeg skal være den første til å innrømme at det ofte blir seint før vi kommer igang med kveldsstellet. Vi har vært klar over det. Men ikke tenkt at den timen fra eller til, skulle spille så stor rolle. Det gjør den tydeligvis! Og jeg tror heller ikke vi er alene om dette. Det skrives endel om at unger i mange hjem, legges for seint.

Jentene slutta med dagsoving i barnehagen i vår. Det virka ikke som om de lenger trengte det. Og som et ledd i forsøk på å finne natteroen, tenkte vi at det skulle gjøre dem trøtte til kvelden. Det ser nå ut som om det var helt feilslått strategi. De blir nemlig overtrøtte. Og overtrøtte unger blir gjerne ikke bare sure; Noen blir overaktive og virker veldig våkne. Og da har man muligens kveldshelvetet gående.

Vi er desperate etter å få kvelden og natta tilbake. Søvn avler søvn, sier noen. Og for våre unger ser det ut til å stemme. Nå er vi igang med flere tiltak for å finne tilbake til den gode rytmen; en rytme som passer for ungene våre.

Kveldsgrøten.... HELT BORTE!

1. Vi prøver å framskynde middagsmåltidet, så godt det lar seg gjøre - slik at det også blir rom for skikkelig kveldsmat.

2. Vi stenger TV etter barnetvtid, pakker bort leker og alt annet som girer opp ungene. 

3. …. isteden er alt vi gjør etter den tiden, bare helt rolige ting, som å lese, prate, bruke lang tid på badet, helst dusje eller bade.

4. Ungene får ikke lenger en yoghurt med havregryn til kveldsmat. Dette var stort sett det de orket å spise, hvis det kom tett etter middagsmåltidet. Og yoghurt er kanskje uansett ikke bra mat å sove på. (Men veldig enkelt, da!) Nå får de en passe porsjon varm havregrøt. Det ligger godt i magen gjennom natta.

5. Og det viktigste av alle punktene: Vi har gått tilbake til dagsoving i barnehagen. De får sove en hel time etter lunsj!

Dette fører til at vi henter hjem BLIDE unger fra barnehagen. Det er fantastisk. De vil være med på middagslaging. Eller de bruker tiden på å spise rå grønnsaker, mens vi lager middag. Da kan vi la grønnsakskampen ved middagsbordet ligge. Vi får få, men fine ettermiddagstimer. Vi har utrolig nok hatt flere netter med sammenhengene soving, enn netter uten, siden vi starta det nye regimet. Det ser ut til å nytte. Vi er nemlig ikke SÅ trøtte lenger.

Måtte det bare vare!

Fortsatt god helg, folkens! 
Med eller uten trøtte unger og våkne foreldre - eller omvendt. 


10 kommentarer:

 1. Jeg leste også akkurat en artikkel om barn og soving. Og at foreldrenes ønske om å tilbringe mest mulig tid med barna, ødela barnas sovemønster.

  Strategien dere bruker, høres strålende ut. Men jeg er litt usikker på om den kan benyttes på 13-åringen min som også absolutt burde fått seg mer søvn. Henholdsvis om kvelden og ikke morgenen... ;o)

  SvarSlett
 2. Hei Trine. Leste akkurat papirutgaven av Budstikka. Gratulerer med omtale og smarte tips! Selv la jeg meg 22.15 i går og sov i 10 timer. Klar og uthvilt for helgen :) God helg til dere også!

  SvarSlett
 3. Gratulerer med innlegg i lokalavisa! :)
  Og eit flott innlegg. Skal prøve ut nokre triks. Søvn er viktig!
  Kjenner eg på meg... I dag fekk eg sove til halv 10!! Og når eg stod opp gjekk Roald og la seg.. Sånn går nu dagan..

  SvarSlett
 4. Så godt at dere ser ut til å ha funnet ut hva som fungerer for dere. Det er jo tross alt bedre med kvalitet enn kvantitet de timene dere har sammen! Lykke til.

  SvarSlett
 5. Gratulerer med innlegg i avisa, gøy!
  Jeg tror på at søvn avler søvn, for noen. Flott at dere ser ut til å ha funnet et godt mønster igjen.
  Ha en herlig helg med god søvn!

  SvarSlett
 6. Artig med innlegg i avisen! Grattis!
  Håper dere har kommet inn i gode vaner som gir rolige kvelder og god nattesøvn. Det trenger både liten og stor. Nattevåk og for lite søvn er rett og slett tortur! Det har vi vært igjennom...

  SvarSlett
 7. flotte tiltak dere har satt i gang!
  overtrøtthet er noe av det verste, og det høres helt riktig ut å fortsette hvilen på dagtid.
  Noen barn har et utrolig stort søvnbehov, så da nytter det ikke følge alderen og utviklingen ellers.

  ha en fin lørdag Trinemor!

  SvarSlett
 8. Så bra at dette funker! Søvn hos snart 3-åringen har lenge vært et grubleri for meg også. I vår begynte han å bli helt umulig å legge på kvelden. I høst kuttet vi dagsovingen, og dermed er han trøtt og veldig lett å legge om kvelden, men han er også trøtt og sur i 15-16-tida på ettermiddagen, så kjører vi bil da eller sitter stille og ser på TV e.l. så sovner han... Synes synd på ham som er så trøtt og vurderer å innføre soving på dagen igjen, det er vel bedre enn å sove kl 16 i alle fall. I tillegg våkner han om natta og springer inn til oss, men det gjorde han også da han sov på dagen så jeg vet ikke om det har betydning. Det nytter ikke å legge ham for seint i alle fall, da våkner han tidligere om morgenen.

  SvarSlett
 9. Skulle bare skumme igjennom avisa i dag, og dro kjensel på bildene av jentene dine. Så da måtte jeg jo stoppe opp og lese ;o) Så gøy med litt avispublisering :o)

  SvarSlett
 10. Spennende med avisoppslag!
  Og gode tips - man kjenner jo til dem, men det er ikke alltid det funker allikevel...Men ser jo at de gangene H har sovet ekstra ille, blir alt ille. Og vice versa. I kveld lagde jeg havregrøt, inspirert av deg. Så får vi se...

  SvarSlett

Tusen takk for at du legger igjen en kommentar. Det settes stor pris på :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails