6. februar 2012

Den store reisen

Dette har jeg gleda meg til å skrive om:

Vi hadde en utestasjonering i årene 2002-2005. Da var vi bosatt i en havneby i Sør-Korea som heter  Busan. Busan har knapt 4 millioner innbyggere. Men man får likevel ikke følelsen av å bo i en storby. Der finnes deilige strender og små og større fjell som deler opp byen. Det gjør det enkelt å ha et aktivt friluftsliv, selv i en by på denne størrelsen i sørøst-Asia.

Da vi kom tilbake til Norge, visste vi at vi ønsket oss ut igjen. Men vi hadde ikke noe tidsperspektiv på det; Bare at vi ville reise ut igjen mens vi ennå hadde unger hjemmeboende, som vi kunne bli med oss. Den gang visste vi heller ikke at vi skulle ha flere barn. Men livet blir (heldigvis) ikke alltid som man tenker seg det! Og vi var fast bestemt på at vi i allefall ikke skulle tilbake til Sør-Korea; Vi skulle gjøre noe nytt. Se og oppleve noe annet.

Nå har det snart gått 7 år siden vi kom tilbake. Og det med ikke Sør-Korea igjen har vi glemt at vi tenkte. For nå er vi nemlig på vei tilbake til nettopp Busan! Denne moderne, men samtidig utrolig gammeldagse byen - så totalt anderledes enn hva man ser andre steder - også for Asia å være. Og denne gangen blir det også for noen år.

Container med eiendeler og mat (!) sendes noen uker i forveien. Og vi setter oss på flyet i august. Med 3 av 4 unger. Eldste jenta vår har ikke ønske om å avbryte videregående skole, for å bli med på denne reisen. Hun blir igjen hjemme. Det er ikke med lett mamma/pappa-hjerte vi reiser fra henne. Men det er gjennomtenkt - og vi er alle fornøyde med avgjørelsen. Og vi har stor og hjertelig familie og venner som Emilie kommer til å ha rundt seg. Så alene blir hun ikke!

Det internasjonale miljøet i Busan er ikke så veldig stort - sammenliknet med andre typiske utestasjonsbyer. Hvilket betyr at Hvermansen i Busan, heller ikke er vant til å se blonde mennesker fra den vestlige delen av verden. Det gjør det spesielt utfordrende for barna å leve her. Nettopp av samme grunn, er det desto viktigere for oss at det finnes et internasjonalt miljø i Busan. Og det gjør det. Pr idag er det 15-20 norske familier. Det er høyt ifht tidligere. Og der er flere andre nasjoner fra den vestlige delen av verden. Vi trenger det, når dagene blir frustrerende. For det kommer garantert en del av de dagene.

Oda, 5 år.
Hun ble hovedattraksjon i en større fornøyelsespark.
 Dette stålsatte vi oss mot, hver eneste gang vi skulle på større arrangementer i Sør-Korea.


Vi kommer mye sannsynlig til å bo i en av de høye byggene bak i bildet.
Forrige gang bodde vi et av byggene i bakgrunnen av broa i bildet.

Fiskemarkedet i byen er fantastisk; en av de store severdighetene. Men det er ofte nok å se.
Og lukte. Blir ikke så mye innkjøp av delikatessene......Matlaging er et kapittel for seg selv. Og for å gjøre det litt enklere å opprettholde et noenlunde vanlig kosthold til hverdags, er det noen matvarer det er greit å ha med seg på flyttelasset. I Korea brukes feks ikke mye krydderurter i maten. Stort sett det eneste kjente man finner i krydderavdelingen er hvitløk, salt, pepper, basilikum (hvis flaks) og chilikrydder. Grovt mel finnes ikke og pålegg er det begrenset av - siden de ikke har brødtradisjoner. Så i allefall for ungenes del - for at de skal slippe å bare spise syltetøy - er det ok å ha et lager av pålegg.


Skoene er der fordi det er vanskelig å finne sko til dame, hvis man er større enn en str 39. Hvilket jeg er.
Og lakrisen er jo ikke et must - selv om det ikke finnes i butikkene .... men veldig godt å ha, hvis man liker lakris!

Korea er et dynamisk land hvor endringene skjer fort. 
Det blir mye kjent for oss - men også mye nytt.

Flyttingen innebærer også ny skole for Oda - og skolestart for de 2 minste (!). Busan International Foreign School har endret seg litt siden vi sist bodde i Korea. Den har gått fra å være en skole med drøyt 100 elever - til pr idag å ha 350 små og store. Mange av disse er koreanske barn, med en eller annen tilknytning til et annet land. Den nye skolebygningen stod ferdigstilt for et par år siden, og har alle fasiliteter. Rektoren er den samme som sist vi var der. Også noen av lærerne. Så noe kjent er det for oss  også i skolesammenheng :)

Jeg kunne skrevet i det vide og brede om alt dette - men begrenser meg denne gangen. 

Jeg har mange planer for hvordan jeg skal bruke årene i Busan!!! Men det skal jeg røpe en annen gang :) Men gleder meg noe vanvittig - og får en mildt sagt travel vår. August kommer plutselig!

작별 인사 과 몸조심

God uke, folkens!


Cristina og jeg inntar koreansk herremåltid. Jeg kan nesten ikke vente!

40 kommentarer:

 1. Jøss så kult! Dere er heldige:) Østen er jo så annerledes og spennende, og du vet jo hva du går til nå.

  Lykke til med forberedelsene!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk - ja, vi er heldige som kan få gjøre dette. Jeg er superspent!

   Slett
 2. Jøsses så spennende da !!
  Dere gjør til virkelighet det andre bare går å drømmer om :))
  Lykke til med forberedelsene... August kommer nok plutselig ja :)))

  Klem Heidi

  SvarSlett
  Svar
  1. Med eventyrlystne foreldre, må ungene finne seg i mange ting. Men jeg velger å tro at vi gir dem en nyttig og lærerik ballast :)

   Slett
 3. Blir nok noen spennende måneder og år på dere ja :) Lykke til :)

  SvarSlett
 4. så spennende! jeg håper du fortsetter bloggingen og gir oss et innblikk i livet i Busan!

  SvarSlett
 5. Herremiiiin, så utrolig spennende!
  Tenk, FOR en mulighet....
  Lykke, lykke til med forberedelser!
  Nå må jeg og fru-jansen få rævva i gir,
  sånn at jule-lunsjen på verket kan bli virkelighet FØR august ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er bare å sette en dag: Jeg kommer!!!!! :)

   Slett
 6. Dette visste jeg jo allerede (siden jeg åpenbart har sterk intuisjon)-men det var gøy å lese alt rundt!
  Såååå spennende Trine!
  Blogg gjerne masse mer om forberedelsene og planleggingen, kjempegøy å lese om!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg skal blogge om forberedelser! Så lenge dere vil lese - skal jeg med den største glede fortelle :)

   Slett
 7. Wow - så spennende!! Håper du velger å blogge mye om både forberedelser og når dere kommer frem :-)

  SvarSlett
 8. Det høres så fantastisk spennende ut. Gleder meg til å høre mer om flyttinga og hvordan det går. Det blir sikkert en fantastisk opplevelse for dere!

  SvarSlett
 9. Folkens - det er KLART jeg skal blogge! Dette er jo virkelig kjempespennende å blogge om :))))

  SvarSlett
  Svar
  1. Huff, skrekkblandet fryyd!!!Men, denne gangen skal vi prøve hardt å nå ned!!!;)

   Slett
 10. Dette er så spennende og jeg gleder meg til de nye hverdagsinnleggene. Og klart man må sende nedover en container meg lakris, he he.

  SvarSlett
  Svar
  1. Kanskje du heller pakker litt lakris i en koffert - og leverer personlig?! En ukes husmorferie om et par år! ;)

   Slett
 11. Hurra! Dette blir spennende å følge. Nå kan du kanskje bli nominert i bestenorskiutlandetmammabloggawardsen! Jeg stemmer jeg!

  SvarSlett
 12. Så heldig dere er!!!
  Masse lykke til på reisen. Og med forberedelsene :)

  SvarSlett
 13. WOW!! Det blir litt av en opplevelse, igjen... Lykke til! Gleder meg til å følge med på bloggen din framover, regner med at du kommer til å fortsette å skrive når dere er vel innstalert og at vi får følge dere på eventyret :)

  SvarSlett
 14. Nei så kult at alt falt på plass for dere! Blir en spennende tur. Sikkert masse som har forandret seg siden vi bodde der sist - kanskje en ny cafe, eller noe nytt krydder har funnet plass i hylla på megamartååå

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, Christel - jeg er i ekstase. Dette blir både nytt og velkjent. Det er deilig å tenke på. Og jeg gleder meg til å igjen ha mulighet til å bruke Busan som base for å reise rundt i Asia igjen. Synd ungene våre aldri får blitt kjent - med foreldre som bare drar dem rundt i verden i hytt og pine og om hverandre.... Men du er iallefall sikret plass i barnehagen, når dere er tilbake fra Singapore :)

   Slett
  2. åååh - de kan vente. Dere kommer jo tilbake en dag, og da har de jo noe til felles, med utenlandsopphold. Ja, med mindre vi drar ut igjen når dere kommer tilbake, det er jo en mulighet... Blir veldig spennende å høre hvordan Busan har forandret seg. Apropos reise - var dere i Hoi An noen gang? Vi tar påsken der.

   Slett
 15. Sa fantastisk dette hores ut! For en opplevelse for alle. Gleder meg til a hore mere om dette nar dere reiser over. Ja, for du fortsetter vel a blogge!?! Toft av eldstemann a bli igjen hjemme, men det blir nok noen reiser frem og tilbake for dere alle. Dette gar nok bra!

  SvarSlett
 16. Hurra for dere. det var hyggelig - vi holder kontakten. nå har jeg nemelig lagt deg inn som favoritt !

  SvarSlett
 17. kjempe spennende!! gleder meg virkelig til å følge med videre på bloggen. er spent på å høre om det nye prosjektet ditt:)

  SvarSlett
 18. Så spennande! Gledar meg til å høyra meir. :)

  SvarSlett
 19. Mye nytt i Busan, cafeer, kaffebarer, resturanter, på så godt som alle gatehjørner rundt høyblokkene på bilde. Flotte lekeplasser for unger, svømmebasseng, treningssenter i blokka, bare ta heisen ned fra f.eks. 98 etasje, eller 48. etasje.
  Til og med krydder, grovt mel. Verdens største kjøpesenter i gang avstand, milevis av sykkelveier. .. Men ikke leverpostei, Taco, Makrell bokser, kaviar.
  Kos dere.

  SvarSlett
 20. Oj, her var det planar på gang!
  Fantastisk kjekt at de har mulighet til dette, og at de grip den. Spanande med ein heilt ny kvardag :)

  SvarSlett
 21. Wow! Så stilig! Dere imponerer! Skal dere jobbe eller ha fri imens dere bor der? Håper virkelig du fortsetter å blogge imens dere bor i Busan. Lykke til med forberedelsene.

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi skal jobbe. Mannen i samme firma som han har vært i siste 15 årene - bare Busankontoret. Og jeg har egne prosjekter på gang :) Jeg regner med å bruke fram til jul med mye oppfølging av ungene. Spes de minste som begynner på skolen i august. De fyller 4 (i aug). Og det blir nok mye nytt og frusterende for dem. Men så vet vi, av erfaring, at det etter 2-3 mnd har gått seg til og engelsken er noenlunde på plass. Men ETTER det blir det ikke hvileår. Da skal alle kluter settes til!! :)

   Slett
 22. Oj oj, så vanvittig spennende! Skulle til å spørre om det samme som Johanne, men nå trenger jeg jo ikke det ;) Lykke til med forberedelsene, gleder meg til å "bli med" på reisen her på bloggen. Noe jeg håper du vil la oss være med på ;)

  SvarSlett
 23. Eg sei bære WOW, så spennanes førr dokker alle. Men dokk veit jo ka dokker går tell:) Eg glede meg tell å følge deg og dine i fortsættelsen, med planlegging og alt som hører med. Må du ha ei flotters hælg.
  Her lave snyen endelig ned, GLEDE:)får håpe det e skiføret som kjæm.
  Snyhilsen fra nord:)

  SvarSlett
 24. Så kult! Tenk at det ble Busan igjen. Vi skal også tilbake engang, men ikke for å bo der. Sanne må få se hvor hun er født, og Stine Sofie har også ønske om å komme tilbake, og det blir jo stas for alle det. Kanskje vi ses ;) Må følge med på dere her nå. Det blir gøy.

  Forresten er det en flott blogg du har. Du skriver virkelig bra. klem torill

  SvarSlett
 25. Så spennende - vi har hatt en periode i okpo for mange år siden - kjenne det frister med et nytt opphold!!!!

  SvarSlett

Tusen takk for at du legger igjen en kommentar. Det settes stor pris på :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails